Välkommen graviditetsvecka 26!

Barnet:
Ca 30 cm lång och vikten är 8-900 gram. Barnet har nu passerat en viktig gräns. Det har kommit så långt i sin utveckling att det sannolikt skulle överleva utanför livmodern. Ögonen öppnar och sluter sig. De reagerar sedan en tid tillbaka på ljus och mörker. Genom att rikta ett starkt ljus mot barnet har man kunnat se hur det lyfter händerna för att skydda sina ögon. Hjärnan utvecklas mycket snabbt, nu får hjärnbarken sina fåror och vindlingar så att alla nervceller skall får plats. Barnet har mer sammanhängande sömnperioder, ibland stämmer de överens med dina egna. Den långa elastiska navelsträngen kan vara snodd runt barnet men dess rörelsefrihet påverkas ändå inte. I navelsträngen finns det 3 blodkärl. Det ena transporterar blod till barnet. De två andra för bort slaggprodukter från barnet.

Mamman:
Om du är ledsen, har lite för bråttom eller stressar märker ditt barn det eftersom barnet reagerar på de stresshormoner som din kropp producerar. Blir du skrämd av något kommer barnet att reagera på adrenalinet som förs ut i ditt blod. Alla dessa ämnen når barnet via blodcirkulationen runt moderkakan. Men det reagerar också på din glädje, när du trivs och mår bra. Endorfiner och andra ”måbra-substanser” når på samma sätt fram till barnet.
Källa: libero.se

Veckorna går så otroligt fort nu.. Det är mycket som händer på alla sätt och vis, jag hänger inte riktigt med!! Jag älskar att vara gravid och vill njuta så mycket det bara går av den här tiden - men just nu går det inte riktigt fullt ut. Jag har varit så trött sista tiden att jag knappt orkat med jobbet, någon fritid eller mig själv.. Den här veckan är tuffare än vanligt på jobbet och jag är redan helt slut - hur ska jag orka med de fyra dagarna som kommer?! Vi påbörjar dessutom flytten om en vecka! Hej och hå..

Jag har inte hunnit med bloggen sista tiden, men TACK för alla fina kommentarer om vår lilla tjej! Vi är så glada och framförallt förväntansfulla! 3D-ultraljudet var så häftigt, det är verkligen något jag rekommenderar! Jag har lagt in lilltjejen som bakgrundsbild på mobilen, så nu kan jag titta på henne när som helst. Underbart! :)

1 Kommentarer


Publicerat av: Anonym

kämpa på gumman men ta ej ut sig för mkt... inte hälsaosamt... säg till om ni behöver jälp med flytten.. puspsuss h <3

2009-09-23 | 17:07:01Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0