Idag går vi in i vecka 29


Barnet:
37 cm och ca 1.2 kg. Barnet kissar och dricker 0.5 liter fostervatten varje dag. Dess huvud är stort i förhållande till resten av kroppen och det är fortfarande magert utan underhudsfett. Än kan det fritt ändra läge och slå kullerbyttor i mammas mage. Det är vanligt att barnet vid den här tiden sparkar mycket men en del barn är mer stillsamma än andra. Om du är stressad eller upprörd reagerar barnet troligen på de stresshormoner som frigörs och cirkulerar över till barnet via moderkakan. Prova att lugna barnet genom att ta några lugnande andetag och slappna av. Prata lugnande, stryk över magen och rör dig mjukt så kommer de flesta barn till ro igen. Precis som efter födelsen.

Mamman:
Det är högst individuellt hur stor mage du har. Även om måttet på tillväxtkurvan ligger högt så behöver ditt barn absolut inte vara särskilt stort. Det växande barnet blir allt mer utrymmeskrävande och pressar dina inre organ åt sidan. Livmodern trycker nedåt mot de stora blodkärlen. En del kvinnor får synligare, mer markerade blodkärl på benen och i ljumskarna. Hos en del gravida uppstår åderbråck eller hemorrojder. Stora åderbråck försvinner inte av sig själv. Det går i så fall att operera men inte förrän det har gått några månader efter förlossningen. Några blir bara mer svullna i benen och i fötterna när vätska från de överbelastade blodkärlen tränger ut i vävnaderna. Är det besvärligt kan det hjälpa att sitta en stund med benen i högläge. På Apoteket finns särskilda stödstrumpor att köpa. De underlättar återflödet av blod från fötterna och uppåt.
Källa: libero.se

Nu börjar det bli tungt må jag säga! I måndags fick jag lov att gå hem tidigare från jobbet då ryggen låste sig så fort jag böjde eller hukade mig ner.. Tokigt! Igår så låg jag och vilade hela dagen men tyckte ändå inte att besvären lättade, idag har det däremot känts lite bättre - så länge jag inte rör mig tokigt det vill säga.. Jag kommer att vara hemma veckan ut, det skulle aldrig funka att jobba som kroppen beter sig nu.. Det är liksom en härlig blandning av både foglossning och ischias jag drabbats av.. Blä!

Hoppas allt är bra med er alla, stor kram!

2 Kommentarer


Publicerat av: Sanna

Stackare! Hur länge till ska du jobba? Kram

2009-10-15 | 10:29:38

Publicerat av: sari

har ju flyttat från södermanland o ner till karlskrona... så vi köpte ett hus här nere.. :)

2009-10-15 | 11:10:49

URL: http://stolvanen.blogg.se/Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0